Free cookie consent management tool by TermsFeed
Tagasi

Juhan Kuus


Dokfoto Keskuse arhiivi kuuluvad füüsiliselt Juhan Kuusi osalise isikliku arhiivi negatiivid ja digifailid.
Lähtuvalt Juhan Kuusi soovist, kuuluvad Kristel Laurile ja Toomas Järvetile õigused tema kogu fotoloomingu esitamiseks.

Oleme avatud koostööks erinevate uurimuste ja näitustega seoses.

Juhan Kuusist lühidalt

Juhan Kuus (1953–2015) sündis Kaplinnas, Lõuna-Aafrikas. Tema isa Harry Kuus oli eestlane, kes põgenes pärast Teist maailmasõda Lõuna-Aafrikasse, ja ema Elsa Barbara Maree oli afrikaani päritolu. Pärast keskkooli lõpetamist tegi Juhan mitmesuguseid juhutöid, enne kui asus tööle Kaplinna ajalehe Die Burger toimetuses, kus alustas oma karjääri pimikuruumi assistendi ja nooremfotograafina. Hiljem töötas ta fotograafina ajalehtedes nagu Die Burger, Afrikaans Sunday, Rapport, Die Beeld, The Rand Daily Mail ja The Sunday Times.

Aastatel 1986–2000 töötas Kuus Sipa Pressi Pariisi ja New Yorgi toimetuste heaks Lõuna-Aafrika korrespondendi ja fotoajakirjanikuna. Tema karjäär sai tagasilöögi pärast seda, kui Nelson Mandela 1999. aastal presidendiametist lahkus ja rahvusvaheline huvi Lõuna-Aafrika vastu vähenes. 2000. aastatel keskendus ta üha enam sotsiaalsele ja antropoloogilisele dokumentaalfotograafiale, pildistades peamiselt ühiskonna rõhutud kihte nii linnades kui maapiirkondades.

Juhan Kuus on pälvinud mitmeid auhindu, sealhulgas kahel korral kolmanda koha Maailma pressifoto konkursil. 1991. aastal võitis ta Grand Prix Angersi ajakirjanduslike uudislugude fotofestivalil Prantsusmaal ning korduvalt on teda tunnustatud Lõuna-Aafrika aasta pressifotograafina.

Tema töid on eksponeeritud näitustel üle maailma, sealhulgas Mai Manó fotomajas Budapestis, Rosfotos Peterburis, Eesti Kunstimuuseumi Adamson-Ericu filiaalis, Tampere Linnagaleriis, Bostoni Tuftsi Ülikoolis ja Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses, samuti muudes näituseasutustes üle maailma. Tema teos “Inimlikkuse mõõt: 45 aastat dokumentaalfotograafiat Lõuna-Aafrikas” avaldati esmakordselt 2016. aastal ning selle täiendatud trükk ilmus 2024. aastal. Tema töid on avaldatud ka paljudes raamatutes ja rahvusvahelistes väljaannetes, kinnitades tema mõju dokumentaalfotograafia valdkonnale laiemalt.

Juhan Kuusist loe pikemalt siit.

 

 

Back up

© Kõik autoriõigused kuuluvad Juhan Kuusi Dokfoto Keskusele ja lehel esindatud fotograafidele. Sellel lehel oleva info reprodutseerimine, säilitamine/salvestamine otsingusüsteemides või edasiandmine mistahes kujul või viisil: elektrooniliselt, mehaaniliselt, kopeeritult/paljundatult, salvestatult või teisiti, on keelatud autoriõiguse omaniku eelneva kirjaliku loata.